dinsdag 25 maart 2014

Schildweek nostalgie (jaren 70-80)



"Jongens, hoe lang is de start van de schakels uitgesteld?"
Het is een drukte van belang bij de trailerhelling op de camping in Schildwolde tijdens de roemruchte Schildweek.
De eerste week van juli stond jarenlang in ieders agenda rood omcirkeld, daar kwam niks en niemand tussen. Ik weet nog goed dat ik eens een baan heb laten schieten omdat ik ondanks uiterst gênante smeekbedes in die week geen vrij kon krijgen. De wedstrijdzeilers van camping Oan a Poel in Terhorne waren vaste, met hun nadrukkelijke aanwezigheid op het water en op het kampeerveld weliswaar niet altijd even populaire, gasten tijdens een van de leukste weken van het jaar. Naast het geredder, gekeet en primitief gekokkerel bij de tenten, met de residentie van Siets als illuster middelpunt, het luisteren naar de Tour de France die de hele dag door de transistorradio's schetterde, brachten we ook menig uurtje door in Boei 12, de gezellige uitspanning waar het bier altijd helderder was dan wij en de muziek tot diep in de nacht klonk. 
Verder klitten we samen bij de trailerhelling waar onze boten mannetje aan mannetje op de trailers stonden, de dekkleden netjes over de giek gespannen, de zeilen keurig opgerold onderdeks en de vallen strak gespannen zodat ze 's nachts niet zouden klapperen in de wind.
's Ochtends jongde het aan bij de helling, ondanks slaperige hoofden en katers in verwerking werden trapezebroeken neergekwakt, dekkleden afgestroopt, banenkaarten bekeken en tactieken doorgesproken. De spanning van de eerste dagwedstrijd tintelde door de lucht. Her en der gleed nog een boterham naar binnen, een appel of een banaan en als onze stopwatches aangaven dat de tijd begon te dringen werd een tandje bijgezet. Zodra de eerste tuigen klapperden, de zeilpakken aangehesen waren en de inventaris was gecheckt stond in een mum de hele blups klaar om te water gelaten te worden, trailers werden naar beneden gereden, katrollen ratelden en boten gleden rollend het meer in. De saamhorigheid van zeilers onder mekaar, helpen met elkaars trailer, onder het dek kijken bij anderen, het samen bekijken van de rakken en de trekwalletjes, het maakte allemaal deel uit van het leven tijdens de Schildweek. 
En nog steeds als ik het opzwepende rechtstreekse verslag van de Tour de France op de radio hoor denk ik terug aan die memorabele weken uit mijn zeilverleden, 'de weken met het gouden randje' .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten