donderdag 27 maart 2014

Mijn moeder (Terhorne, jaren 80)



"Ga je naar een galafeest Mieke?", "Moet je op audiëntie?"
De opmerkingen die Mieke van het zooitje ongeregeld op de camping naar haar gekrulspelde hoofd krijgt geslingerd zijn niet van de lucht. De een na de andere passerende kampeerder op het populaire veld meent een duit in het zakje te moeten doen en tegen de tijd dat Mieke bedenkt dat het toch niet zo'n bijster goed idee was om in deze uitrusting buiten ten tonele te verschijnen heeft iedereen zijn mening al ruimschoots geventileerd. Zelfs buurman Willem die net zijn eerste kopje koffie naar binnen heeft gegoten steekt zijn glunderende snuit om de hoek van het windscherm en fluit op zijn vingers.
Aangezien vluchten geen optie is gaat Mieke rustig maar gestaag door met de onderhoudswerkzaamheden aan het lapje grond voor haar voortent. Hans heeft net haar terreintje gemaaid en ze wil de boel netjes hebben voordat ze straks haar tafel en stoelen weer op de vaste plek zet en het water gaat opgieten voor de koffie.
Vanmorgen vroeg heeft ze haar lange nagels al meerdere malen rose gelakt en ze zijn inmiddels goed droog en uitgehard. Ze werpt een blik op het onkruid onder de struiken en besluit dat het groene goedje er dadelijk ook aan moet geloven.
Mijn moeder, ik heb haar in mijn lange bestaan nog nooit kunnen betrappen op ongelakte nagels of onverzorgde haren. Of ze nou ziek was, of met een knie in de vernieling op een bed in de kamer hing, altijd was er in haar directe omgeving wel ergens een watje, een manicureset, wat remover en een flesje nagellak. En nooit hebben haar lange gelakte nagels haar ervan weerhouden te wroeten in de aarde, onkruid te wieden of huisraad te verven. 
En of er in Terhorne nou een stormwaarschuwing was afgegeven voor windkracht negen, mijn moeder deed er niks op uit en zette doodleuk een heel regiment krulspelden, zat dan ruim een uur 'vastgeslurfd' aan een primitieve plastic droogkap in een caravan die schudde van de razende wind om vervolgens heerlijk geurend en stijf van de haarlak de storm in te duiken, op zoek naar een sherry'tje.... 
             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten