zaterdag 29 augustus 2015

Dichterbij (pap 1930 - 2014)
















Je komt
dichterbij

hoe langer
je weg bent

je stem
klinkt in mij

alsof  hij
niet wegebt

maar al
zoem ik je in

en vergroot 
ik  je uit

mijn hart zoekt 
wanhopig

naar beeld
en geluid.



Annet

donderdag 27 augustus 2015

Voor mijn kinderen (Niels, Sanne, Lucinde 2015)
















In de schelp
van moederschap

daar ruist
en bruist de zee

kom hou me vast
en luister mee

jij bent bij mij
elk tij geborgen

ik weer de wind 
op 't vlakke strand

polijst je
allergrootste zorgen 

je bent de parel
in mijn hand.



Mama

dinsdag 25 augustus 2015

Radio perikelen (Lucinde 2015)




















Zondagavond, 23 augustus.
Ik bereik strompelend mijn bed, en kijk, zodra ik met mijn pijnlijke rug een goede houding heb aangenomen, gewoontegetrouw nog even op mijn telefoon. 
Tot mijn grote schrik zie ik op "NU.nl" staan : "One Direction in 2016 uitelkaar". "Nee hè", denk ik, "dan hebben we mooi de poppen aan het dansen morgenochtend....". Ik zet mijn wekker en val na korte tijd in een onrustige slaap.
Maandagmorgen, 24 augustus, 7.30 uur. 
Het huis is nog in diepe rust. Ik zet thee en merk een lichte siddering. Ik voel aan mijn klompen aan dat er wat gaat gebeuren. 
Op zolder, Lucinde haar domein, klinkt een bonk van iemand die uit bed komt. "Nou, maak je borst maar nat, het tranendal gaat beginnen" denk ik bij mezelf. Ik zet me schrap en ben wakkerder dan ooit. 
Ondertussen is Niels naar beneden komen sloffen. Hij begint zijn eerste koffie slurpje te nemen en kijkt nog wat lodderig naar zijn broodje kaas. Hij heeft geen flauw idee wat er in de lucht hangt.     "Mammmaaaa, NOS Radio 1 belt me over een kwartier voor een interview! Wat moet ik zeggen??" 
De beer is los! Lucinde is naar beneden komen zeilen en ijsbeert vervolgens door de kamer met haar telefoon in haar hand. 
"Heb je het gehoord van One Direction?" vraag ik wat sukkelig wetende dat dit niet het goeie moment is, maar ja, daar hebben moeders als ik blijkbaar een handje van. "Mammmmaa, dat geloof je toch echt niet hè! JIJ gelooft ook alles! Dit komt van The Sun, die liegen maar wat. Het is echt niet waar en dat ga ik ze van de radio vertellen!" Ik trek me wijselijk terug in de keuken. Niels maalt door met zijn broodje en kijkt wat uit het raam. 
De fan der fans heeft zich ondertussen teruggetrokken in de voorkamer en krijgt blijkbaar andermaal telefoon. Terwijl ik probeer mijn ochtendritueel te vervolgen stuitert ze de keuken weer in. "Mammma, dit was Q Music, die willen ook een interview bij Mattie en Wietze! Die bellen voor negenen!" Helemaal hyper gaat ze voor in de kamer zitten en knabbelt afwezig aan een boterhammetje met hagelslag. Haar medicijnen staan voor haar op tafel, maar ze heeft alleen maar aandacht voor haar telefoon. In de gauwigheid bel ik nog even met school en geef door dat "mijn dochter wat later komt wegens media verplichtingen". Als ik de telefoon neerleg moet ik om mezelf lachen. Niels wordt met de bus gehaald en Pip wordt naar de zolder van de garage gebonjourd, want stel dat ie door het gesprek heen blaft.
Als het interview met Radio 1 is uitgezonden, wachten we met de IPAd gespannen op de aankondiging op Q Music. "Mama, ze moeten er nu toch echt mee komen want het programma is zo afgelopen. Het is al 8.57 uur!" Als de reclame inzet, kijken we elkaar teleurgesteld aan. "Nou ja, zeker geen tijd meer voor gehad", mompelt ze en loopt terug naar de tafel voor haar medicijnen. 
Op dat moment galmt het nieuws van 9 uur door de IPad. En wat schetst onze verbazing als we Lucinde haar stem horen direct na het One Direction nieuws item. 
"Mammma, ze hebben me in het nieuws gepropt!" schreeuwt ze euforisch.
Ze straalt van oor tot oor en gaat met haar hand door haar nieuwe haardos.
We zijn weer op de goede weg.


Annet