maandag 26 mei 2014

De nacht (2014)















De nacht

De nacht
is snel
de nacht
is zwart

in de nacht 
vertel ik
van mijn smart

Want 
in het duister
los ik op

vervaag ik
tot een schijnbaar niet
verdraag ik
mijn verdriet.


Annet 

zondag 25 mei 2014

Vitaminebom... (Sanne, 2014)



"Mama, je moet echt vaker een smoothie nemen!'
"Het zijn namelijk echte vitaminebommetjes... Maar mama, je moet wel uitkijken hoor dat je een pot niet langer dan 12 uur laat staan, want dan gaan de ingrediĆ«nten gisten..."  Hoe vaak heb ik dat nu al niet te horen gekregen. Sinds mijn Haarlemse bloedje de smoothie en ueberhaupt het gezonde eten heeft omarmd en daar het ene na het andere artikel op haar site over schrijft staat op momenten dat ze het ouderlijk huis aandoet in mijn koelkast geregeld een fles vol met kikkerdril-achtige meuk, dit tot afgrijzen van mijn andere twee nazaten. "Haal weg die troep, ik heb meteen geen honger meer!" gruwelt Niels die nog wel eens even een stukje worst wil pakken en dan middenin de koelkast op een groene barricade stuit. 
Sinds mijn zwangere bloedje haar studentenhuis in Amsterdam heeft verruild voor een heuse woning in het centrum van Haarlem om daar na acht jaar verkering te gaan samenwonen, draait de volwassen huishouding van de ouders in spe op volle toeren. In tegenstelling tot het studentenhuis en haar kamer thuis waarvan de chaos mij een paar jaar geleden regelmatig tot wanhoop dreef is de woning in Haarlem enorm op orde (Robert bedankt..). Toen mij recentelijk tussen neus en lippen werd gevraagd "goh mama wil je wat spullen mee naar Heerenveen nemen want anders is het hier zo rommelig..", beleefde ik dan ook even een klein binnenpretje. Tegenwoordig wordt er in het Haarlemse gekokkereld om het leven en de verantwoorde boodschappen voor de niet-aflatende stroom gasten en eters worden dag in dag uit aangezeuld. Daarnaast wordt de nodige tijd ingeruimd om te studeren, de website bij te houden, nanny werkzaamheden te verrichten en last but not least de geijkte evenementen en concerten te bezoeken. Je zou eens wat kunnen missen...   "Denk je wel om jezelf?", App ik af en toe als een ongeruste moederkloek op afstand, of, "Vergeet niet je rust pakken, helemaal nu je zwanger bent". "Komt goed mama, ik eet en drink in ieder geval gezond", klinkt er steevast aan de andere kant van de lijn, in praktisch alle gevallen gevolgd door "je weet het toch, ik zweer bij mijn smoothies, daar zit echt alles in...". 
Wat er allemaal in zat en hoe groen het ook al weer was bleek toen afgelopen zondag het meer dan 12 uur durende gistingsproces eindigde in een ware 'v.i.t.a.m.i.n.e.b.o.m'.
20.00 uur, Haarlem calling :"Mammmma, hij is ontploft!!  Het zit overal!"