zaterdag 16 november 2013

Keten in Terhorne jaren '70



"Jongens, hoe laat gaan we vanavond naar De Kajuit, spreken we hier af, elf uur?" "Laten we nu nog even keten in 't dorp!" en weg zijn we. 
In de driehoek, toiletgebouw, receptie en slagboom op camping Oan e Poel verzamelden we vaak voordat we Terhorne onveilig gingen maken.
De zenuwachtige drogist op het hoekje bij de brug zag ons met angst en beven zijn winkel binnenkomen, we zaten overal aan, maar kochten niks en liepen vervolgens luid fluitend met de hele meute weer naar buiten, de kalende drogist hoofdschuddend achterlatend.
Of wat te denken van de dienstige ijscoman achter het kleine loketje bij Het Schippershuis. We stelden ons op in een lange rij en liepen dan 1 voor 1 naar het loketje, bogen ons hoofd en bestelden steevast :"een hoorntje softijs met slagroom". 
Wij wisten allang wat de man aan de andere kant van het luikje zou zeggen, namelijk "Eh, de slagroom zit er doorheen, ik heb het niet los". Waarop wij ons antwoord klaar hadden "laat maar, nee dan hoef ik hem niet". Na een korte blik richting de rest stapte de volgende in de wachtrij naar voren en deed dezelfde bestelling, en de volgende, en de volgende, totdat iedereen geweest was. Op dat moment zat de ijscoman helemaal stuk, zweette peentjes en was een hartverzakking nabij.
"Nou bedankt he!" riepen we tenslotte in koor en liepen doodgemoederd, zonder ijsjes, weg, sloegen de hoek om en gaven ons daar over aan een enorme lachbui, gevolgd door "Wat zullen we nu eens even gaan doen ?".
Voordat we 's avonds op strooptocht gingen naar bar de Kajuit, bespoten de meiden zich rijkelijk met 'appeltjesparfum', zetten een kohlstreepje onder hun ogen, en ik zie mijzelf nog zeep in mijn haar smeren, want dan kon ik het zo lekker omhoog boetseren. De jongens op hun beurt poetsten hun tanden en deden een luchtje op.  
Zo toog het illustere, naar aftershave en appeltjesparfum geurende gezelschap in de jaren '70 rond 11 uur richting de kroeg, het gekletter van Klaas zijn klompen galmde door het rustige dorp..... , jongens wat een tijd!
      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten