vrijdag 25 juli 2014

Zeilen leren (Terhorne jaren 70)




We leerden allemaal zeilen in die tijd.
Sommigen van ons op de zeilschool, anderen stonden onder het strakke regiem van hun vader en weer anderen kregen het op de camping spelenderwijs mee van vriendjes en vriendinnetjes. Aan de steiger en op de wal lagen die eerste jaren de meest uiteenlopende zeilboten. Rene en Paul begonnen met een polyester Pacer, Peter Veer kon je uittekenen in zijn Piraatje (met fok!), de Hollanders zworen bij hun Top 3 en Annelies en Ton deden (weliswaar zeer kortstondig) een poging met hun Leukothea. Siets, Jacob en Hans bleven jaren trouw aan hun Flitsjes, en ikzelf ben eigenlijk nooit van de Schakel afgestapt. 
We oefenden ons eerste aanleggen met behulp van stootboeien die, verzwaard met een anker, op de poel werden gedropt. Als ons dat lukte mochten we het voorzichtig 'voor de echie' proberen aan de steiger, en dan was er altijd wel iemand die riep "er moet een eitje tussen kunnen!". Door iedere dag en bij elke windkracht het water op te gaan werden we meesters in het herkennen van schrale vlagen, poesters en trekwalletjes, en maakten we ons het spel tussen wind en zeilen al snel eigen. 
De jonge recreatieve zeilertjes ontwikkelden zich gaandeweg tot wedstrijdzeilers, er kwamen boten met meetbrieven en we gingen de competitie aan met elkaar en met anderen. Eerst schoorvoetend tijdens de kneuterige wedstrijden van de plaatselijke zeilvereniging 'Onder Ons' die werden gehouden op ons 'thuiswater', maar later durfden we het ook aan om ons in te schrijven voor grotere evenementen, zoals de Schildweek en de Sneekweek. 's Avonds in mijn tentje bladerde ik verwoed door het kleine witte reglementenboekje en nam me voor te schreeuwen bij de boei, zoals mijn vader ons steevast inprentte.
Het duurde niet lang of we gingen prijzen winnen en kwamen dan na afloop van de wedstrijd zo trots als een pauw terug op de camping met kristallen asbakken, ingegraveerde bekers en Hindelooper schilderkunst. Het maakte de band binnen de groep op 'Oan e Poel' alleen maar sterker. 
Toen Peter en Valerie met de 'Sjoch Ut' de Sneekweek wonnen in Flitsklasse B waren we dan ook allemaal door het dolle heen en was het nog lang onrustig op de camping.....  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten